pühapäev, 5. aprill 2009

186/ Silva meetod

Kas sul on mõnikord tunne, et sa oled ju tegelikult enamaks võimeline, aga millestki jääb nagu puudu. Tihti on puudu just see juhus, see kokkusattumus, mis aitaks sind oma eesmärkidele lähemale. Kas mõtled mõnikord kadedusega, et näed, küll sellel alles elus veab, kohtub õigete inimestega, on õigel ajal õiges kohas, teeb õigel ajal õigeid otsuseid. Kuidas ta seda teeb? Mis sa arvad, kas siin võiks tegemist olla intuitsiooniga?

Mõne inimese kohta öeldakse, et küll tema on õnnelik. Ja millest seda järeldatakse - sellest, et ta on enamasti rõõmsameelne, ta ei nurise, kui tal midagi halvasti läheb, ta on optimistlik. Sellist inimest nimetatakse positiivseks inimeseks. Ja positiivne inimene tõmbab endale ligi positiivset. Mõnel aga juhtub pidevalt erinevaid õnnetusi, ta leiab endal olevat pidevalt erinevaid haigusi, ning tihti ta on juba ette häälestanud ennast selleks, et niikuinii läheb midagi aia taha. Mõnele lihtsalt meeldib kogu aeg mõtelda negatiivselt - tegelikult on ehk natuke vale ütelda "meeldib", ennem võiks ütelda, et inimene on harjunud nõnda mõtlema ja ta isegi ei jälgi omi mõtteid.

Mida külvad - seda lõikad.

Kes teisele auku kaevab see ise sinna kukub.

Tee teistele seda, mida sa tahad, et sinule tehakse ja ära tee teistele seda, mida sa ei taha et sinule tehakse.

Need on lihtsad tõed ja kui neid järgida, siis muutub ka meid ümbritsev. Ja eelkõige muutume meie. Positiivsed mõtted, ütlemised ja teod tekitavad meis palju parema enesetunde kui seda teevad negatiivsed. Ning ennast jälgides on võimalik ennast harjutada mõtlema positiivselt.
Kõik teod ja sündmused, mis meiega juhtuvad, on meie mõtete ja tegude tulemus. See, milliseks kujuneb meie päev, on samuti meie endi teha. Sest tegelikult, kui eemaldada kõik üleliigne, ebaoluline, siis tulemuseks on see, et kõige aluseks on meie valikud. Mida ma otsustan teha, kuidas otsustan olla, mida ma otsustan ütelda. Kui ma hommikul ärkan, siis ma otsustan olla kas heatujuline või halvatujuline. Kui keegi mulle midagi halvasti ütleb, siis on mul valida, kas ma lähen aksepteerin seda negatiivset ütlust, et jah nõnda see ongi ja ei teegi midagi, või ma valin sellest ütlemisest õppida midagi.

Paljudele lääne inimestele on ida poolt tulevad õpetused ja filosoofiad nii mõnigi kord raskesti mõistetavad. Programmi arendaja ja looja José Silva uuris üle 50 aasta meele potensiaali, alates aastast 1940. José uuris nii ida kui lääne filosoofiaid, mitmeid vaimseid meele kontrolli võimalusi, muuhulgas hüpnoosi, enesesugestsiooni ja erinevaid meditatsioone nagu jooga, Transtsendentaalne meditatsioon (TM) ja Zen. Ta lisas nendele oma unikaalse assotsiatsioonidele põhineva õppeprotsessi ja muutis selle samal ajal lääne ühiskonnale sobivaks.
Kaasaja "moodne" sõna stress on see, mis viib inimeste haigestumiseni ja lõpuks varakult hauda. See pole normaalne, kui näiteks inimene sureb 55 aastasena, sest inimese süda ei pea sellele valule ja pingele vastu. Inimese südamele peab andma võimaluse puhata, sest süda on see, mis peab muudkui töötama-töötama-töötama... Südame puhkuseks on lõdvestumine. Seda peab inimene oskama. Silva Meetodi vahendid mitte ainult ei vabasta stressist vaid võimaldavad kursuslastel parandada neid negatiivseid seoseid, mis tekitavad stressi. Sest pole tähtis see, mis meiega juhtub, vaid see, kuidas me sellesse suhtume, mis meiega juhtub. Ehk, kas me tekitame endale negatiivset stressi või me ei tekita. Kõik on meie endi kätes. Ning Silva Meetod sellest lähtubki - kõik on meie endi kätes. Inimese meel on tegelikult väga võimas töövahend, aga paljud ei oska seda õigesti kasutada. Silva Meetod õpetabki, kuidas kasutada suuremat osa oma meelest, oma aju potensiaalist. Silva Meetod pakub võimsat tööriistakomplekti, et avada oma meele senikasutamata uksed. Silva Meetod on "aktiivse meditatsiooni" programm, mis õpetab inimesi, kuidas elada edukamalt, tervemalt ja täisväärtuslikumalt. Silva Meetod võlgneb oma edus paljugi just nendele välja töötatud vaimsetele töövahenditele, mida saab kasutada oma igapäevases elus.

Silva Meetod ei esinda mingit erilist vaimset filosoofiat, pigem õpetab ta seda, et inimene peab ise oma tegude eest vastutust võtma. Silva Meetod on loodud selleks, et aidata inimestel endil omada kontrolli oma elu üle. Näiteks saada üle kirjutamise krambist, säilitada enesevalitsust firma nõupidamisel või parandada oma tulemusi koolis või spordis.

Kommentaare ei ole: