neljapäev, 2. aprill 2009

181/ Kokkuhoiunipid raskel ajal

Kindlasti on nii mõnedki tähele pannud, et raske aeg sunnib nii mõneltki poolt kokku hoidma. Tibid ei saa nii tihti solaariumis käia, sest kadunud on sissetulek, rullnokkad ei saa bemarile uusi valuvelgi, sest ehitustöid napib. Ja noh, on ka normaalseid inimesi, kes peavad oma püksirihma pingutama. Jagaksin mõned nipid, mis tunduvad jaburad, kuid täiesti hädas inimesi võib see aidata.

· Kindlasti on paljudel käekell. Isegi mul, kuigi kanna seda pigem aksessuaarina, mida ma teen kellaga, millel on neli täpikest vaid peal ja täpset kellaaega sealt nagunii ei saa, roosa pealekauba. See selleks. Kannan kella väga vähe. Kodus olles ei kanna näiteks üldse. Vaid siis, kui kuskile lähen. Väike kokkuhoid on see, kui paned kella seisma, kui seda ei kanna. Tõmbad seda väikest nupukest, millega kellaaega sättida saab ja kell jääb seisma. Milleks see hea on? Kui kell seisab, ei kulu patarei, kui patarei ei kulu, säästate te jooksvalt paarkümmend krooni, algus seegi. Välja minnes võtab see vaid hetke, et kellaaeg õigeks panna, pole aga ohtu, et patarei järsku nöökima hakkaks.

· Poodi minnes ei tasu peljata asju, mis on allahinnatud. Jah, on inimesi, kes kardavad, et kui toote kehtivusaeg peaks just just läbi saama, ei kõlba asi aga kuskile. Vale puha. Võib-olla paljud ei usu, aga kui minna tähtaja viimasel päeval poodi, on toote hinnast võetud maha 50%. Toode ise võib olla täiesti kõlbulik, poel on aga seadusega keelatud seda sama hinnaga müüa. Kuivained ju halvaks ei lähe, samas on ka neil säilivusaeg. Või näiteks toiduõli, või. Piimatoodetega tuleb aga ettevaatlik olla, neid ei tasu pärast säilivusaja lõppu osta. Kindlasti tasub osta aga lihatooteid. Vorste, sinke, kana ..ja lüüa need kohe sügavkülma. Nad lähevad jäässe ja halvaks ei lähe. Üles sulatades on nad aga väga head, kindlasti tuleks aga suht ruttu ära kasutada. Ka alkohoolseid jooke- siidreid ja gin’-tasub niimoodi osta. Sama kehtib leibade ja saiadega, samamoodi sügavkülma. Sulab üles poole tunniga ja on pehmem kui poest ostes, kui kardate, et on märg või niiske, siis seda juba ei juhtu!

· Käige kaltsukates! Selle raha, mis kulutate poes ühele riidetükile ja mida te kannate vaid korra, saate heast kaltsukast hunniku riideid. Samas pole teil kahju neid kellelegi teisele anda, kui näiteks sõbrale paremini sobib ja julgete ka ise vabalt nende riietega ringi trööbata, olete te saanud nad ju poolmuidu. ( Tean head kaltsukat, kus on kõik asjad 5.-, samas väga palju firmaasju). Mul on terve hunnik riideid, mida ma ei kanna, palun ostke keegi need ka ära.

· Võtke osa täikadest või tasuta riiete vahetusest. Sotsiaalteenustega tegelevad inimesed on tulnud idee peale, et korraldada aegajalt tasuta riiete vahetusi. Inimesed tulevad kokku, võtavad kodust kaasa riideid, mida nad ise enam ei kanna, kuid mis on korralikud ja lähevad kohalikku kultuurimajja, või kus iganes see üritus peaks aset leidma. Teiste riideid võid võtta tasuta ja ka teised võivad sinu riideid võtta ilma tasuta. Tartus toimuvad aga regulaarselt täikad, kuhu võid võtta oma riideid ja muid kasutatud asju ja neid müüa, osavõtumaks on 25.- kuid ehk leiad sealt isegi midagi huvitavat..?

· Käi rohkem häälega! Kui sul ei ole just kellaaja peale kuhugi tormamine ja oled looduseinimene, siis võta oma väike komps ja mine aga tee äärde. Häid inimesi, kelle sinust hale hakkab, leidub küllaga!

· Ole loov! Kindlasti oled sünnipäevade eel mõelnud, et oled rahalises kriisis aga ei taha sellepärast minemata jätta. Tee midagi ise, koo, nikerda puidust, prindi pilt ja tee ise raam. Olen ise saanud pilte, klaasist nõusid, maalitud kruusi ja palju muud. Olen ise kudunud, õmmelnud ja teinud igasugu jaburdusi. Vahest hinnatakse selliseid kinke tükkmaad rohkem kui raha.

· Klubiinimesele! Tüdrukutele on nõuanne minna kluppi enne südaööd, siis saab sisse tasuta, samas saad aga igakord tasuta pääsme. Selle võid anda aga oma boyfriendile, kes muidu peaks maksma pileti eest näiteks 75.-. Selle raha eest aga saab kokteili. Kui jälgida õhtusoodukat, siis isegi kaks. Või on hea pärast Statoilist kohvi võtta ( kuid kriisikorras jätad selle võtmata, sest see on kallis.)

· Mida rohkem, seda uhkem! Kui tead, et liigud autoga nagunii kuskile, siis võta kaasa veel inimesi, kellel on samasse sihtkohta vaja. Näiteks kooli. Autoga on ju mugavam sõita kui rongiga. Kuidas kellelegi muidugi. Võtad neilt aga sümboolse bensiiniraha ja ei jää kahjumisse.

· Vali odav operaator! Kindlasti on paljud mõelnud, et nende kõneoperaator on liiga kallis. Ise läksin üle EMT lepinguliselt DIIL’ile, arved on mitusada krooni väiksemad! Kõned ja smsid on soodsad. Kindlasti jälgige reklaame ja uurige netist, et mitte vale otsust teha. Kui on soov uus mobiiltelefon soetada, siis paljud operaatorid annavad telefoni tasuta või odavalt, kui nendega liituda. Ausõna!

· Netis on palju reklaame ja konkursse, kus võib igasugust nänni võita. Pooltest võib heaga mööda vaadata, sest on liiga massidele suunatud ja võiduvõimalus väike. Tuleb hiilida mööda mitteniipoppe saite, kus midagi toimub ja tabada ära õige hetk. Ise olen võitnud 2000, seljakoti, kaelapaela, nokamütsi, kirjanduskonkursitel häid kohti, kuid see ei ole muidugi juhuse peale. On ikka nuppu kah vaja. Samas tellisin ka Äripäeva kolmeks nädalaks, seda pakuti tasuta, niiöelda proovimiseks. Miks ka mitte, sain tulematerjali ja natuke lugemist ka. Hiljem saatsin nad viisakalt kuradile, et ei..ma ei telli teie lehte 800.- eest kuus.

· Kui oled töötu ja rahatu, siis kindlasti pane end kirja töötuna, on võimalus, et hakkad vähemalt töötuabiraha saama, kui mitte seda, siis saad vähemalt haigekassa oma seljatagust toetama. Tööturuamet pakub ka võimalust käia koolitustel, kus paari kuuga saad kätte paberi, mis tõestab, et oled läbinud kursused ja oled sobib töötamaks teatud töökohal. Uskuge või ei, aga see väike paber võib saada teie päästjaks, et te poleks enam töötu. Samuti hüvitatakse sõidukulusid. Tasub mõelda, eks.

  • Kimpus arvete maksmisega? Pole probleemi. Arvete maksmisel tasub mõelda, mis on hetkel oluline ja mis mitte. Näiteks ühel kuul maksate elektri, teisel kuul aga tavatelefoni. Kumbagi teil välja ei võeta, kui 1 kuu maksmata. Niimoodi laveerides on teil aga võimalik rasketest aegadest üle saada, samas töötavad teil kõik kommunaalteenused. Isegi mobiiltelefon võetakse välja alle siis kui poolteist kuud maksmata.

    Kuulub täiendamisele :) Loodetavasti sai mõni siit ideid :) kommentaarides võite jagada näiteid, kuidas teie oma igapäevaelus kokku hoiate:)

Kommentaare ei ole: